TEKİRDAĞ SÜLEYMANPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklal Marşı´nın Yazarı Mehmet Akif Ersoy vefatının 81.Yılında anıldı.

İstiklal Marşı´nın Yazarı Mehmet Akif Ersoy vefatının 81.Yılında anıldı.

MEHMET AKİF ERSOY

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı’nı yazan şair 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da doğdu. Asıl adı “Ragif” olup annesi ve arkadaşları ona “Akif” ismiyle seslenirlerdi.

Fatih’te Emir Buharı Mahalle Mektebi’nde başladığı ilk öğrenimine iptidai (ilkokul) bölümünde devam etti. Ortaöğrenimini Fatih Merkez Rüştiyesi’nde tamamladı. Arapça ve İslami bilimler alanında babası tarafından yetiştirildi. Rüştiyedeki eğitimi süresince Farsça ve Fransızca dillerini öğrendi.

Rüştiyeyi bitirdikten sonrabaşladığı Mülkiyeİdadışı’nı babasını kaybetmesi ve sonrasında bir yangında evlerinin yanması sonrasında yaşadığı maddi zorluklar sebebiyle bıraktı. Meslek sahibi olma isteği sebebiyle o yıllarda açılan Ziraat ve Baytar Mektebi’ne kaydoldu. Okul süresince hem güreş ve yüzücülük gibi spor dallarıyla hem de şiirle ilgilendi. 1893 yılında baytarlık bölümünü birincilikle bitirdi. Daha sonra aynı okulda Türkçe öğretmenliği yaptı. Resmi Gazete’de Servet’İ Fünun Dergisi’nde şiirleri yayınlandı. İlk sayısı 27 Ağustos 1908’de yayımlanan Sırat-iMüstakim dergisinin başyazarlığını yaptı. Balkan Savaşı ve Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde çeşitli görevlerde bulundu. 1920 yılında Balıkesir Zagnos Paşa Camii’nde verdiği hutbe halk tarafından oldukça ilgi gördü. Bunun üzerine birçok hutbe verdi. Nasrullah Camii’nde verdiği hutbelerden biri Diyarbakır’da çoğaltılarak bütün ülkeye dağıtıldı. Burdur mebusu sıfatıyla TBMM’ye seçildi.

1921 yılında 500 lira ödül konularak İstiklal Marşı yarışması düzenlendi. Katılan 724 şiirin hiçbiri başarıya ulaşamadı. Daha sonar dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası üzerine Mehmet Akif yarışmaya katıldı. 17 Şubat günü Sırat-I müstakim ve Hakimiyet-i Milliye’de yayımlanan İstiklal Marşı Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta alkışlandı. 12 Mart 1921’de milli mars olarak ilan edildi. Kendine ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması sonrası yaşamaya başladığı Mısır’dan tedavi amacıyla 17 haziran 1936 tarihinde İstanbul’a döndü. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Kabri Edirnekapı Şehitliğinde bulunmaktadır.  En önemli iki eseri İstiklal Marşı ve yedi kitaptan oluşan Safahat’tir.

100.Yıl Mah. Atatürk Bulvarı No122 Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ - 0282 262 03 58

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.